22.6.10

Světový pohár v Mnichově: česká radost, vzestup Číny, pád Polska

ENGLISH TITLE: World Cup in Munich: Czech Joy, Rise of China, Fall of Poland


Mnichov pravidelně hostí druhý díl veslařského Světového poháru před jeho tradičním finále v Lucernu. V Mnichově už na rozdíl od prvního závodu Světového poháru (kam spousta posádek nejezdí) bývá nabitá konkurence.



Oberschleissheim severně od Mnichova, místo konání mezinárodních veslařských soutěží. Závodní kanál je vidět západně od obce. Zdroj: Google Maps.

Osobní výběr zajímavých momentů z Mnichova:

Skif mužů lehkých vah: Slovák Babač minule (ve slovinském Bledu) čtvrtý, v Mnichově až jedenáctý. Podobně Brazilec da Silva (loňský vicemistr světa v kategorii do 23 let) byl ve Slovinsku těsně před Babačem bronzový, nyní těsně za ním dvanáctý. Toto vše možná jen ilustruje zmíněné obohacení konkurence v Mnichově, kde startovalo 26 skifařů lehkých vah (v Bledu to bylo 13).

Skif mužů („těžkých vah“): Synek už podruhé první. A zdá se, že suverénně. I to je trochu překvapení. Jak řekl sám Synek (podle agentury ČTK, citováno z webu ČT24): „Trochu mě překvapuje, že to vychází. Ale nedělám nic jinak než dříve. Nevím, kde se to ve mně vzalo. Jestli to přišlo s tím, že jsem o rok starší?“ Otázka je, co chystá Novozélanďan Mahe Drysdale – čtyřnásobný mistr světa, který letos na Světovém poháru zatím nestartoval (kvůli zranění, jak uvádějí stránky FISA).

Ještě skif mužů – tentokrát s novým reprezentantem Kanady v této disciplíně Malcolmem Howardem, ve finále šestým. Jak uvádějí stránky FISA, „Howard přichází na skif z kanadské osmy, která zvítězila na olympiádě, a zlepšuje se s každým mezinárodním startem na skifu“. Ze zlaté olympijské osmy do skifu, přesně taková byla i cesta jiného Kanaďana – Dereka Portera, který na mistrovství světa 1993 v Račicích nečekaně vzal kýžené zlato Václavu Chalupovi.

České medaile na dvojskifu žen a čtyřce mužů lehkých vah nepotřebují komentář, jsou to výkony z říše snů – zatím nejlepší umístění těchto posádek ve světové konkurenci (tedy pokud nepočítáme evropské šampionáty).

Pozoruhodný je vzestup Číny, hlavně mezi muži „těžkých vah“, kde nemívala výrazné úspěchy (nyní je to 2. místo na osmě, 6. místo na dvojskifu). Čína navíc v Mnichově potvrdila, že tradičně se jí ještě více daří mezi lehkými vahami (2. místo na dvojskifu žen, 5. místo na dvojskifu mužů) a mezi „těžkými vahami“ žen (3. místo na dvojce a párové čtyřce, 4. místo na dvojskifu a osmě, 6. místo na skifu).

Propad polské párové čtyřky mužů. V Mnichově šesté místo a ztráta na vítěze nezanedbatelných 10,56 sekundy. Přitom titíž Poláci v nejrychlejší párové disciplíně vyhráli vrcholné regaty (světové šampionáty a olympiádu) v letech 2005-2009. Kromě toho byli v letech 2006 a 2007 zcela neporaženi i na závodech Světového poháru. Hegemonie pokračovala i v olympijském roce 2008, ale ukončila ji posádka USA na Světovém poháru v Lucernu. Polsko tehdy v Lucernu dojelo druhé se ztrátou 1,09 sekundy. Pak dokonce v závěru Světového poháru na domácí vodě v Poznani skončilo až třetí (se ztrátou na vítězné Italy 2,12 sekundy). Ale co naplat, olympiádu stejně dokázalo vyhrát.

Podobná byla i loňská sezóna: Poláky taktéž na Světovém poháru v Mnichově porazili Chorvaté (kteří vyhráli stejný závod i letos), ovšem polští Dominátoři tehdy byli druzí se ztrátou 1,26 sekundy. A opět se opakoval scénář z předchozího roku: na světovém šampionátu, který se jel v polské Poznani, vyhráli.

Letos situace vypadá pro Poláky vážněji: v úvodní části Světového poháru ve slovinském Bledu byli třetí, přičemž ztráta na vítěze (to byli opět Chorvati) činila 5,77 sekundy. A teprve potom přišel mnichovský debakl, kde je předjelo pět posádek.

Pro dosavadní suverény, kterým se v rodném Polsku přezdívá Dominátoři, je to nezvyklé. Navíc v polských médiích nelze najít informace, že by někoho ze čtveřice Wasielewski – Kolbowicz – Jeliński – Korol třeba trápily zdravotní problémy. Zpravodajský server Wirtualna Polska 20.června uvedl jen: „Zlatí medailisté z Pekingu se netají, že tuto sezónu berou volněji. Nebudou startovat na mistrovství světa... a místo toho se poprvé zúčastní mistrovství Evropy.“ Pouhé dva dny předtím však tentýž zdroj psal poněkud jinak: trenér Aleksander Wojciechowski si prý uvědomuje slabší výkony svých svěřenců a uvažuje o změně, ke které podle serveru „může dojít po závodech v Mnichově“. Wirtualna Polska citovala trenérovo vyjádření pro deník Gazeta Wyborcza: „Pokud chceme nadále dominovat v této konkurenci, musíme se zlepšit. Na skifech chlapci reprezentují různé úrovně – Kolbowicz a Jeliński se ukazují jako slabší. To může mít dopad na výkonnost čtyřky.“ Marek Kolbowicz a Michał Jeliński, kteří tedy mohou být kandidáty na odchod z párové čtyřky, tvoří její prostřední část – sedí v lodi na pozicích číslo 2 a 3.

No comments:

Post a Comment